Det här med att vänta

Att vänta tillhör vår vardag.
Vi väntar på bussen, tåget och tunnelbanan. Vi sitter i bilkö och står i kö till bankomaten. Och dom flesta av oss verkar tycka att väntan är något negativt. Mest av allt verkar vi ogilla att vänta på datorn. Dom där sekunderna som känns så galet långa. Du känner säkert igen det. Frustrationen tilltar så fort man ser ett timglas eller en badboll på skärmen. Och skulle den där bilden inte sparas på en sekund blir vi tokiga.
Jag tillhör dom som verkligen inte gillar att vänta, speciellt inte på datorn. Det känns som att mitt liv rycks från mig. Känns som att dagarna rinner iväg och livet förkortas med år under en förmiddag.

Men så kommer  jag ut, att vänta i naturen är för mig förknippat med något positivt. Att ställa upp kameran vid sitt motiv och se ljuset komma eller försvinna. Då tickar minuterna iväg i ett behagligt tempo. Hjärnan hinner med intrycken och kroppen varvar ner. Att sitta på en sten och bara vara är något jag lärt mig att uppskatta. Är man själv har man tid och tänka, fundera och sortera tankebanor. Är man flera kan väntan vara hur kul som helst.

Så kommer den dagen då man bara sitter där. Utan att vänta på något. Bara för att man vill sitta, bara för att man vill tänka och bara för att njuta. Det är naturens kraft.

4 kommentarer


 • Thommy Andersen

  Tänkvärda tankar.
  Önskar jag kunde varva ner mer emellanåt och bara vara.
  Har märkt att det ger mer för mitt fotograferande när jag öppnar ögonen, varvar ner och bara finns. Oftast inträffar det mest fantastiska framför ögonen på mig när jag är riktigt trött och inte orkar stressa vidare. Typ – efter en superrunda med cykeln 🙂
  Man(jag) tror ju att det är bättre på nästa ställe och skyndar vidare.
  Läste en artikel någonstans om en fotograf som alltid mediterade och visualiserade sitt tilltänkta motiv innan han gick ut. Jag tror mycket på det och att ju mer man kommer tillbaka till sitt ursprung i naturen – ser mer och kan åstadkomma underverk med kameran.
  Varva ner, koppla av, andas, känn gräsdoften, se ljusets långsamma förflyttning och försök sedan förmedla den känslan via linsen.

  ”Seeing, really seeing, is a meditative act that broadens and deepens one’s awareness. Once basic technical considerations are mastered, the camera is no more than an extension of the mind, a tool to focus one’s attention on space and time”

  Flummade jag iväg?

  Thommy

  augusti 10, 2012
  • admin

   Håller med till 100% Tommy! Att riktigt flyta iväg i fotograferande så tid och plats försvinner är helt grymt.
   /Patrik

   augusti 11, 2012
 • Karin

  Fast jag tycker att väntan har blivit mindre frustrerande efter smartphones kom in i mitt liv. Men om den inte funkar, då blir det jobbigt…
  Härlig bild!

  augusti 10, 2012
  • admin

   Sant! Men datorn är fortfarande irriterande att vänta på 😉

   /Patrik

   augusti 11, 2012

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson