Svartvit nutid

Den fotografiska historien innehåller många spännande namn där Ansel Adams givetvis är fixstjärnan för många landskapsfotografer. Antigen man vill eller inte så har Ansel och de som var verksamma under samma tid som honom fotografer betytt väldigt mycket för det vi gör idag.

Det var i det svartvita mörkrummet allt började för mig en gång i tiden. När jag som liten pojk var med min pappa i familjens föredetta bastu som byggts om till mörkrum. Minns fortfarande hur konstigt det var att se bilden växa fram när den låg och guppade i alla vätskor med konstiga namn och ännu konstigare doft. Därför har det varit extra roligt att hitta tillbaka till det svartvita fotograferande.

Att fotografera svartvitt är extrakul idag när man direkt ser på kameran hur det kan komma att bli och för mig kanske framförallt med de stora möjligheterna som finns i efterbehandligen. Jag upptäcker att jag gärna fotograferar svartvitt när ljuset är lite hårdare. De hårda kontrasterna och uppdelningen i ytor som blir av de som är solbelyst mot skuggan tilltalar mig.

Man märker ganska snabbt att stark sol och liten skärm på kameran inte hör ihop. Och jag som har blivit helt beroende av att kunna titta på liveviewn. Hur skulle jag lösa detta? Det fanns bara ett svar som du ser på bilden nedan. Självklart gömmer man sig under jackan eller tröjan. Så där stod jag som en gammal relik hämtad från 30 talet med min supermoderna kamera. Historien och nutiden slogs samman till några av de mest minnesvärda ögonblick jag haft.

Men inte en lösning på ett problem utan att de skaps ett nytt problem. Så verkar ju livet alltid ska vara. Att stå under en jacka i solen när det är 35 grader varmt är inte helt bekvämt, man svettas som en tok vilket myggor, knott och andra mindre belevade flygfän verkar älska.

Kärleken är dock inte besvarad med annat än våld och arga ord. Hur kan något så litet vara så irriterande? Irritationen till trots så längtar jag redan efter nästa tillfälle jag får stå under jackan och se världen i svartvitt.

Devilsgarden, Grand Staircase-Escalante NM – Utah (bilden jag tar ovan)

Capitol Reef National Park – Utah

Canyonlands National Park – Utah

3 kommentarer


 • Claes

  Härligt bloggat.
  I starkt solsken är LCD viewfinder värd att testa, du har säkert sett den, en lupp helt enkelt! Keep on shooting – Claes

  juli 06, 2012
  • admin

   Tackar!
   Har funderat på det. Men gillar inte tanken att titta bara med ett öga. Får nog ta fram symaskinen istället och sy mig en fin liten filt 🙂
   /Patrik

   juli 07, 2012
 • Filt och viewfinder! Eftersom bilden också förstoras ser du enklare detaljer som du annars kan missa.

  juli 14, 2012

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson