Svartvit inspiration i bokform

Jag har verkligen fått en nytändning vad gäller svartvitt. Jag bara älskar det strama och enkla uttrycket. Det hela fick en ritkigt kickstart under början av sommaren när jag var i USA. Den obarmhärtigt hårda solen gav inget alls till mina färgbilder. Men när jag slog över kameran till svartvitt hände det något.
Sen har det bara fortsatt. Framförallt har jag hittat mycket bilder i arkivet som lever upp när dom blir svartvita. Längtar verkligen efter höstens alla långa och kort resor då jag ska jobba vidare med det monokroma.

Vattenväg – Canyonlands Nationalpark, USA

Att bli inspirerad i skapadet är något vi alla behöver. Jag tillhör dom som tittar på mängder av bilder. Ofta på internet men det är ju något speciellt med att sitta i en skön fåtölj och bläddra i en bok eller ännu bättre att gå och se en utställning.
För några veckor sedan införskaffade jag en riktigt klassik bok nämligen Ansel Adams ”Examples, the making of 40 photographs”. En underbar bok som tar dig med till tankarna och tekniken bakom bilden vilket jag tycker är superintressant. Hur och varför är ledord genom boken.
Jag skulle gärna läsa ännu mer om takarna bakom bilderna. Tänk om fler fotografer skulle våga prata och skriva om hur dom tänker istället för att redogöra för var dom tog bilden och hur jobbigt och strapatsrikt det var.

Storm – Kullaberg, Skåne

Nästa bok hittade jag på bokhandeln som finns på Göteborgs konstmuseumn. Var där för några veckor sedan och tittade på utställningen ”Ny nordisk fotografi” vilken inte föll mig riktigt i smaken men ändå intressant att se. Då var utställningen på Abecita Konstmuseum i Borås med Tore Hagman, Jan Grahn och Bruno Erhs något helt annat. Fantastisk och mycket svartvit inspiration. Väl värt ett besök!
Boken jag hittade i Göteborg var Josef Hoflehners ”Iceland”.  Jag har tidigare tittat i den och nu kom i min ägo. Underbart sparsmakade bilder. En bok som tar bilderna på allvar. Inte en massa text, mer som en utställning i bokform. Älskar att sitta med något gott i glaset och försiktigt vända blad. En bok som hänför och inspirerar.

Vilka böcker eller utställningar inspirerar dig?

En kommentar


  • Gillar skarpt den sköna, varma toningen i dina svartvita bilder…

    augusti 16, 2012

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson