Ibland orkar man bara inte

20121024_072011_0043

Deer Creek, Utah – Oktober 2012

Ibland är tröttheten bedövande. Hur man än försöker finns det ingen energi att uppbringa. Vi släpar oss iväg till jobbet och gör vår plikt, men utan lust och utan glädje. Det kan vara under några dagar, veckor eller månader. Ju längre desto värre.

När denna trötthet kommer under en fotoresa blir det verkligen trögt. Jag har alltid varit taggad och energifylld inför alla fotoresor, men så i höstas när det åter var dags för tre veckor i sydöstra USA så kände jag mig trött, sliten och ville egentligen bara vara kvar hemma.
Många morgonar när de andra gick upp för att fotografera soluppgången låg jag kvar och sov i tältet. Dels för att jag innerst inne visste att just nu var vi inte bland mina favoritmotiv, men också för att energin var slut. Mina energidepåerna var helt tömda.

För mig fungerar det så att när energin är slut så försvinner kreativiteten, men ibland behövs det väldigt lite för att väcka den till liv för en stund. En morgon på den primitiva, men underbara, campingen vid Deer Creek i Utah hade jag valt att ha sovmorgon. Det hade varit klarblå himmel alltför många dagar och vi var två veckor in i resan och jag var väldigt sliten och omotiverad.

När jag till slut vaknade så tog jag min kameraväska och mitt stativ och gick bort till ett litet träsk vid infarten till campingen. Där hade jag sedan 15 underbara minuter. Jag kände snabbt hur jag hittade motiv som inspirerad och att, kreativiteten och lusten att fotografera kom krypande tillbaka.

När mina vänner kom tillbaka efter sin tidiga morgon var det dags för långfrukost med bacon, ägg och kaffe. Nog hade energin tagit sig upp ett par steg och när man sitter i solen med en kopp gott kaffe och ser tillbaka på en bra morgon är man rätt nöjd för stunden.

Jag har med tiden börjat inse att om inte energin finns så försöker jag inte tvinga mig ut med kameran. Det är ingen idé. Då tar jag heller en promenad i stan, läser en bok eller träffar en vän. Att göra något annat ger mig mer inspiration och ny energi än de halvbra bilder jag kommer hem med om jag egentligen inte orkar eller vill vara ute.

14 kommentarer


 • Jag tycker det där kan vara så olika. Ibland behöver jag bara koppla bort helt. Göra annat. Som att läsa, se en film eller promenera. Och vips så är inspirationen tillbaka, hämtad ur något helt annat.

  Och ibland så behöver jag mata på för att komma över en spärr. Men då försöker jag inte ta det på för stort allvar. Inte pressa. Utan att bara fyra av snapshots som lika gärna kan hamna i papperskorgen direkt. Helt plötsligt får glöden fyr. Och så kommer flowet.

  Men en sak är säker. Kaffe i soluppgången är aldrig fel.

  februari 26, 2013
  • Patrik Larsson

   Visst är det så Sanna!
   Mobilkameran har räddat min inspiration många gånger, den är inte förknippad med prestation.

   februari 26, 2013
 • Det är så skönt när februari närmar sig mot sitt slut. Tre-fyra månader av mörker är över!

  Lämna solglasögonen hemma, ögonen behöver ljuset för att ge oss kraft under den tidiga våren. Ta fram den när solen blir farlig till sommaren. 🙂

  februari 26, 2013
  • Patrik Larsson

   Ja Februari är ett hemskt påfund. Kunde vi inte bara stryka den månaden? Solglasögon har jag inte använt på flera år. Jag behöver solen 🙂

   februari 26, 2013
 • Jag tror det är jätteviktigt här att lyssna till kroppen och själen. För den här sortens trötthet handlar många gånger om en kombination av dessa ting.

  Då skall man våga stänga av, lära sig var man har den där avstängningsknappen och hur den stängs av. Vi är precis som laddningsbara batterier, sköter vi inte batterierna, ja, då slutar det med att dom inte går att ladda upp igen

  februari 26, 2013
  • Patrik Larsson

   Vilken underbar liknelse. Jag ska från nu se mig som ett uppladdningsbart batteri. (som inte är fullt uppladdat…. vänta bara till April 🙂

   februari 26, 2013
 • Ett klokt inlägg…
  Ja… trötthet inte är någon fotovän 🙂
  Men våren är snart framme och då räcker det med en solstråle, fågelsång och gott kaffe på morgonen 😉
  /Halina

  februari 26, 2013
  • Patrik Larsson

   Ja längtan efter våren är stor och snart ska väl ändå den väntan vara slut. 🙂

   februari 26, 2013
 • Jo, den här situationen känner jag väl igen – både i ”det civila” och i fotografin. Just nu åker jag skidor med grabben bredvid Städjan och Nipfjället, februari är helt OK :). När eftermiddagen sänker sig kommer det fram en hel del bra ljus och den lilla Panasonicen går varm. Jag orkade bara inte släpa på den stora kameran, hade jag gjort det så hade inte en enda bild (eller ens ett kort) blivit tagen. Nu ser jag istället det här som en rekognoscering inför kommande turer och en batteriladdare. Nästa gång jag är häruppe kommer det att bli fin fotografering!

  februari 26, 2013
  • Patrik Larsson

   Låter härligt Magnus! Njut och ladda för när våren kommer gäller det att vara på G.

   februari 26, 2013
 • Känner igen det så väl, det du skriver! Bra inlägg! 🙂

  februari 26, 2013
 • Patrik Larsson

  Tack Johan! 🙂

  februari 27, 2013
 • Det känns igen Patrik även om jag aldrig riktigt tappat inspirationen så har den gått i små vågor upp och ner!
  Nu efter mitt årsprojekt förra året så har det inte blivit alls så mycket fotograferande som jag egentligen vill. Kanske är det mitt undermedvetna som håller mig tillbaka för att jag inte ska tröttna på det!
  Längtan till våren är stor hos mig också. Längtan till sprängfyllda knoppar på bokträden som sen spricker ut till ett ljusgrönt tak som filtrerar vårsolens strålar.
  Den är snart här 🙂
  Idag sitter jag hemma med lite feber och tittar ut på en strålande mars-sol och hör hur snön som smälter droppar ner från taket.
  Den är snart här! Våren.

  Ha det gott/ Fredrik

  mars 01, 2013
 • SÅ sant! Feberuari hade de trögaste veckorna nånsin tror jag. Energin försvann och jag bara jobbade på mitt kontor och sov kändes det som.
  Håller med Sanna om det där med mobilkameran. Jag ser så många ögonblick bara på vägen till o från jobbet på Södermalm, förstår inte hur jag klarade mig utan min ifån förr 😀

  Idag äntligen vår i luften, slutet på mars! Men då åker jag några dagar till fjällen med vänner – fast jag är sugen på att vara hemma i solen …hmmm… Får väl ta lite vinterbilder? 🙂

  mars 27, 2013

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson