Hösten i svartvitt

Tidig höst – Ekbacken, Falköping (klicka för större bidl)

Jag har en ide om att skapa en portfolio svartvita bilder under hösten. Självklart ska jag inte sluta ta bilder i färg men jag vill utmana mig själv och se vad jag kan göra i den svartvita världen.
För mig känns hösten som ett bra tillfälle att ta tag i en utmaning. Dels älskar jag årstiden allmänt och jag fotograferar ofta rätt mycket under hösten. Men mest av allt vill jag börja under hösten för alla fina färger. Ja jag vet det låter som ett skämt.
Varför skulle man vilja fotografera svartvitt under hösten här hela naturen vibrerar av färg?

För mig finns en enkel anledning till det. Svartvitt handlar om toner och olika färger ger olika toner. Som exempel är ju alla träd gröna under sommaren visserligen olika nyanser men ändå bara gröna, detta gör att det bara blir en ton i svartvitt. Under hösten så är vissa träd gröna, andra gula och endel röda. Där har jag tre olika toner direkt. Räkna sedan in alla nyanser av färger så har jag helt spektrum av toner.

Jag ser den här lilla utmaningen till mig själv som ett sätt att utveckla min syn på landskapet och ett sätt att bli duktigare på det svartvita både på att se motiven och den efterföljande bildbehandligen. Det var i det svartvita mörkrummet allt började för många år sedan. Jag kan fortfarande känna doften av fixeringsvätskan på fingrarna och uppleva spänningen av att se en bild sakta växa fram i skenet av den röda lampan. Så för mig är det är lika mycket ett steg framåt som en blick tillbaka.

Min lilla utmaning gör att jag med spänning ser fram emot hösten alla dagar bakom kameran och datorn.

Har du något sätt att utmana dig själv?

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson