Detta kan Instagram lära dig

bild2

Fotodelningstjänsten instagram var länge bara ett namn för mig. Jag hörde folk prata om att dela bilder. Men varför skulle jag dela min bilder där? Jag förstod inte grejen alls.
Men så i höstas skapade jag ett konto och började faktiskt använda Instagram efter vissa påtryckningar. Och rackarns vad kul det är! Ta en bild, behandla, dela, klart!
När jag ser tillbaka så har Instagram gjort att jag har fotograferat mer, jag är mer nyfiken och jag ser hela tiden nya motiv runt omkring mig. .

Vad är det då med Instagram som är så spännade?

Det kvadratiska formatet gör att du behöver tänka annorlunda än vad du gör med en systemkamera. Att tänka nya format är något som jag alltid förordat att man ska göra och Instagram tvingar dig till det. Helt underbart!

Jag gillar också att allt sker så snabbt och enkelt. Du vet säkert hur överarbetad en bild kan bli i datorn när vi sitter och småpillar med den in i minsta detalj. I telefonen blir det inte så, ett par knapptryckningar så är du klar. Jag älskar att det inte är massa krav och prestation förknippat med bilder tagna för Instagram.

Jag tillhör dem som alltid har telefonen med var jag än är. Det har gjort att jag upptäckt en massa nya och spännande motiv. Jag har fotograferat stadsmiljöer, katter, kaffekoppar, skyltar, interiörer – ja, helt enkelt en massa saker som jag aldrig hade gjort om jag bara använt min systemkamera.

Kameran på min telefonen har en fast optik vilket gör att jag faktiskt måste flytta mig för att förändra utsnittet. Jag kan inte bara zooma vilket är så lätt att göra om man är lite lat i vanliga fall. Att lära sig att använda benen när man fotograferar är en vinst.

Med Instagram delar jag mina bilder vilket är jättekul, men lika viktiga är att jag ser andras bilder. Jag tittar minst en gång per dag igenom mitt flöde av bilder från de som jag följer. På så sätt får jag en daglig dos inspiration av inredningsbilder, surfbilder, husdjursbilder, cykelbilder och landskapsbilder. Jag följer fotografer, cyklister och vanligt folk – ja, helt enkelt en salig blandning. Jag tycker att det är befriande att inte bara se en massa naturbilder utan att bredda inspirationen. Jag följer helst de som bara använder telefonen som kamera och det verkligen inspirerande att se vad en kreativ människa kan göra med en telefon.

Så har du ännu inte provat Instagram tycker jag definitivt att du ska göra det.

Följ mig på Instagram @fotografpl
http://instagram.com/fotografpl

katt Vof väg bro

2 kommentarer


  • Jag håller fullständigt med dig, Instagram är kul, det är enkelt, det är någonting annat och det gör att jag också kan fotografera ”i farten” på ett helt annat sätt. Ok, ok, det har väl hänt att jag glömt rulla iväg när det blivit grönt, men vadå, bara nyttigt att inte stressa jämnt och ständigt 🙂

    februari 22, 2013
  • […] Det finns även många motiv som uppenbarar sig när du inte har kamerna med dig, men glöm inte att mobiltelefonen är en utmärkt kamera (som jag skrev om i inlägget “Detta kan Instagram lära dig”). […]

    mars 08, 2013

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson