Deltagarnas bästa bilder – Söderåsen 2-4 maj

Att hålla workshop på Söderåsen under våren har blivit en tradition för mig och med tanke på att det är en av mina favoritplatser i Sverige så är det säkert en tradition som är här för att stanna.

Det roliga med att komma till åsen år efter år är att man får se så många skiftningar och får se naturen på så många olika sätt.

Förra åren hade boklöven inte slagit ut alls, och i år var löven helt utslagna när jag hade min workshop samma helg i maj. Det var nog en och annan deltagare som kände sig lite uppgiven och inte trodde att vi skulle få till några bra bilder, men de hade inte behövt oroa sig. Motiv finns i mängder och fantastiska bilder kan man skapa hur naturen än ser ut.

 

Här kommer deltagarnas bästa bilder och lite kommentarer från mig.
Och ja, jag har redan bokat in våren 2015 på Söderåsen. Vill du ha en plats så kontakta mig.

info@fotografpatriklarsson.se
0703-266191

Agnetha Lundberg
Detta är en bild som jag verkligen gillar. Det kan vara riktigt svårt att få till en renhet i kompositionen nere i ravinen i Söderåsen, men det har Agnetha lyckats bra med. Blomman nere till vänster agerar en fin utgångspunkt och ljuset längst upp till vänster ett slut. Stocken som ligger i vattnet blir väldigt viktig för att skapa balans i bildytan. Utan stocken hade allt legat på ena sidan men nu måste blicken röra sig över ytan vilket känns väldigt bra.

Anna-Karin Arnmarker
Anna- Karin har valt att fokusera på ett linje- och formspel i ravinen vilket hon också har gjort bra. Bilden är tagen med teleobjektiv som gör att känslan blir att bakgrunden är ganska nära förgrunden vilket gör att det just blir en yta av färger och former (mer än den klassiska landskapsbilden med förgrund och bakgrund). Jag tycker att bilden är lite väl kall vilket gör att de gröna, vackra färgerna inte riktigt kommer fram då det är så mycket blått i dom. Skulle man värma upp bilden lite skulle den kännas behagligare och positivare.

Carina Bodin
Vi som fotograferar landskap är ofta rätt dåliga på att ta med människans intrång i naturen i våra bilder. Jag tycker att Carina har gjort det på ett bra sätt då spången bidrar extremt mycket till den lyckade kompositionen. Det är ju nästan omöjligt att inte följa spången in i bilden och visst funderar man direkt på vad som finns bakom nästa krök?

Jag gillar också ljuset i bilden. Speciellt mycket tycker jag om att det silar ner lite ljusstålar i vänsterkanten som gör att man ser det fina grön-gula färgerna i löven.

Fredrik Wilde
Jag är ju som många vet väldigt svag för bilder på grenverk och speciellt när det görs så bra som i denna bilden. Grenarna leder blicken fint in i bilden och mot den solbelysta bakgrunden. Jag gillar också att själva grenarna är belysta med lite sol vilket gör att de separerar väldigt fint mot bakgrunden. Svårigheten med en sådan här bild är ofta att det finns linjer som stökar till det men Fredrik har lyckats undvika sådana linjer. Allt jobbar åt samma håll vilket inte alls är lätt och kräver att man jobbar med sitt motiv. Men det lönar sig när man får till ett sådant här fint resultat!

Lena Hyllebusk
Jag pratar ofta om att våga titta ner på marken iställer för att bara se framåt vilket gör att man kan hitta många nya spännande motiv. Lena har gjort just det, både tittat neråt och hittat ett spännande motiv.

Detta är ett motiv som är snarare en målning än ett fotografi. Det är en lek med färger, ytor och mönster där själva innehållet är satt på plats nummer två för att känslan ska få plats nummer ett. Jag gillar verkligen det Lena har skapat och ser framför mig hur bra den skulle passa som en riktig stor canvastavla ovanför soffan.

Lotta Lund
Lotta har hittat ett motiv som inte skriker “fotografera mig!”. Det är ett motiv som kräver ett vaket öga för att upptäcka (så vaket ett öga nu kan bli efter en tidig morgon).

Jag tycker att det är bra att Lotta tagit med så mycket av det lugna vattnet i bilden. Det blir en fin kontrast mot den detaljrika och intensiva bakgrunden. Vattnet i bilden rinner åt den hållet som de flesta linjerna går och därför är det fint att den fallna stammen bryter av detta och skapar en linje åt ett annat håll. En mjuk bild som tar tillvara ljusets kvalitet på ett bra sätt.

Sylvia Larsson
Jag har sagt många gånger att Söderåsen är speciellt och denna bilden visar lite varför. Att kunna stå på ena sidan av ravien och använda den andra sidan som bakgrund är ett jättebra sätt att utnyttja ravinens potential. Detta skapar mycket djup och separation i bilden då bakgrunden också ligger i skugga. Jag gillar verkligen det mjuka ljuset i bilden. Det finns dock en sak jag skulle vilja justera i bildbehandlingen och det är vitbalansen. Jag tycker att bakgrunden har en ton av lila vilket också syns i löven som är belysta av solen. De är inte så varma och sköna som de skulle kunna vara. Kompositionen tycker jag är bra. Det är fint att trädet har en stadig botten att växa från. En liten vitbalansjustering så skulle bilden tar ett rejält kliv upp.

Lars Fridh
Det finns inte mycket som är så fotogeniskt som strutbräken. Varje vår så försöker jag ta någon bild på dem. Det jag gillar med Lars bild är att han har skapat en enkelhet som är mycket tilltalande. Hela botten i bilden består av en matta av bräcken med sin fina V-form som upprepas i V-formen i de tre träden som på något sätt är blickfånget i bilden. Sidoljuset framhäver formerna i både stammar och bräcken och gör bilden nästan tredimensionell. En liten detalj som jag gillar är att det är skugga bakom träden till höger vilket gör att de små löven kommer fram på ett fint sätt.

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson