Deltagarnas bästa bilder – Ramsvikslandet 10-13 April

I mitten av april hade jag en kurs i kustfoto på Ramsvikslandet i mellersta Bohuslän. Jag gillar verkligen Bohuslän. Innan jag flyttade till Skåne så bodde jag i Strömstad så det är lite som att komma hem och få dela med sig av sina hemmamarker. Speciellt kul blir det när deltagarna på kursen verkligen jobbar med motiven och att se hur mycket deltagarna utvecklas under helgen.

När helgen var slut bad jag att dom skulle skicka den bild som dom mest nöjd med så det är de bilderna som du kan se i detta inlägget tillsammans med lite kommentarer från mig.

 

Agata

Agata Karmestål

En bild som visar att en liten del i bilden kan ha väldigt stor betydelse för helheten. Det jag tänker på är det lilla molnet uppe i himlen. Jag gillar verkligen hur det bryter av det släta och enkla. Den långa slutartiden har gjort förgrunden riktigt spännande. Jag gillar hur vattnet har fått en målerisk karaktär. Det har inte bara blivit till bomull som det lätt kan bli när man har långa tider. En annan viktig detalj är att det finns lite vitt skum upp på klippan som gör att förgrunden inte bara blir mörk och grå utan får lite karaktär.

 

Anders

Anders Angelhag

Anders har gett sig på en riktigt klassiker på Ramsvikslandet. Han har använt molnen på ett bra sätt vilket är något som jag tycker är viktigt när man jobbar med det stora landskapet. Att Anders också lyckats matcha molnens form med förgrunden gör att bilden känns väldigt genomtänkt. Under helgen var det väldigt lågt vatten vilket gjorde att de vita havstulpanerna i vattenlinjen syntes bra. Jag gillar det för det ger något lite extra till bilden – inte bara mörk klippa utan även lite ljus. Men jag skulle nog ändå gärna se att förgrunden i bilden blir lite ljusare. Som det är nu är det lite väl dystert i botten av bilden, men det är ju en enkel sak att ordna efteråt.

 

eva

Eva Williams

Jag är ju väldigt svag för de intima delen av landskapsfotografin. Eva har gjort ett riktigt bra jobb med att välja utsnitt och komponera denna bilden. Det spelar egentligen ingen roll vad det är på bilden utan det är det grafiska spelet som är det som gör bilden spännande. Jag gillar också färgerna i bilden, så subtila men också så fina. Man tänker ofta Bohuslän som ett ställe för de stora landskapen men om man vågar titta ner som Eva gjort finns det massor att upptäcka.

 

lisbeth

Lisbeth Andersson

Det finns två detaljer i Lisbeths bild som jag verkligen gillar. Dels den spetsiga stenen i vänsterkanten men också de ljusa pölarna i högerkanten. Dessa två delar i bilden gör att den känns väldigt balanserad och fin. Jag gillar dessutom hur pölarna tar upp färgen från himlen. Horisonten är placerad mitt i bilden vilket absolut kan funka men här hade jag nog valt att beskära lite från överkanten så att den hamnar lite längre upp i bildytan.

 

mats

Mats Danielsson

Att jobba med kvatratiskt format vid kusten tycker jag ofta kan vara svårt. Landskapet har ofta en riktning som är horisontell, men Mats har gjort det riktigt bra. Jag tycker att botten i bilden är väldigt viktig och där har Mats lagt en klippa som bidrar till en stabilitet och tyngd i bilden och det behövs för resten av ytan är verkligen fylld med energi. I både himlen och vattnet finns en tydlig rörelse åt höger. Jag gillar att Mats tagit bilden just när det kommer in en våg som ger lite ljus till vattenlinjen.

 

patrik

Patrik Svensson

Patrik var med mig på en grundkurs i landskapsfoto i höstas så han har inte hållit på med landskaspfoto så länge vilket verkligen inte syns i denna bilden. En riktigt bra och genomtänkt komposition med vattnet som leder mig in i bilden från det nedre vänstra hörnet. En snygg detalj är att det blåst så att vattnet i pölen får linjer. Jag gillar också mjukhetern i färgerna. En bild jag inte hade haft något emot att ha i mitt eget arkiv.

 

uffe

Uffe Eklund

Uffe hade ingen, eller åtminstone väldigt lite, erfarenhet av landskapsfoto när han kom till kursen. Men det hindrade inte honom från att ta några riktigt läckra och dramatiska bilder. Den som han valt ut här är nog den som är den mest dramatiska. Uffe har verkligen använt vidvinkelns dramatik till sin fördel. På Ramsvikslandet är det ofta inget problem att hitta en bra förgrund om man letar lite men det var ju det där med himlen som också ska stämma så bra som den gör här. Det blir ett fantastiskt linjespel där både himlen och förgrunden jobbar ut mot ön i horisonten.

 

En kommentar


  • Sten Moberg

    Kul att se lite nya bra bilder från platser man har besökt och där man känner igen naturen.. Nya vinklar och motiv

    \\Sten

    juli 17, 2014

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson