Deltagarnas bästa bilder – Österlen våren 2014

Vän av traditioner som jag är så höll jag under slutet av maj kurs på Österlen för fjärde året i följd. Det fina med Österlen är att det ständigt visar upp nya sidor vilket varje gång gör fotograferandet till ett rent nöje för mina deltagare. Även för dom som kommer tillbaka till Österlen vid flera tillfällen.

Jag kommer att hålla kurs på Österlen i slutet av maj även 2015 är du intresserad av en plats så skicka mig ett mail.

Anders Andersson

Vattenfallen vid Forsakar är i skånska mått mätt mycket imponerande. Fallen är dock ganska svårfotograferade då det ligger mängder av grenar och stammar i vattnet framför fallet som gör att allt blir väldigt rörigt. Med det i åtanke blev jag otroligt imponerad av Anders bild på fallen. Han har använt träden till sin fördel istället för nackdel. De två stora stammarna i förgrundern döljer det risigaste delarna av bilden och ger en en enkelhet trots att den är ganska full av information och kontraster.

Tyvärr lutar bilden något vilket man skulle behövt justera vid fotograferingstillfället för om man gör det nu så kommer man att rotera så mycket att man klipper toppen på fallen. Jag skulle också förändra vitbalansen något då jag upplever att bilden känns lite kall och lite grön. Jag tror att den skulle kännas frächare i färgerna och mer tilltalande om man justerade färgsticket. Men på det hela smart tänkt och bra jobbat!

 

Lars Fridh

Under en av nätterna på kursen drog det förbi ett otroligt kraftigt åskoväder. Som tur var så slutade det regna precis när vi åkte ut på morgonen och började nästan precis när vi satte oss i bilarna för att åka hem för att äta frukost. Det är vid såna här tillfällen som man är glad att man får vara ute. De dramatiska molnen från nattens oväder hängde kvar på morgonen när solen gick upp och skapade ett så dramatisk skådespel av ljus att man nästan bara kunde peka kameran mot horisonten och få något bra på bild.

Lars har dock tagit det ett steg längre och matchat himlens former med formerna i vågorna. Det är ett mycket bra sätt att komponera när man har så här mycket spännande att jobba med. Det finns liksom ingen anledning att stoppa in fler bitar i bilden då det som är där nu är fullt tillräckligt och mycket snyggt!

Mona_DSC1119

Mona Liljequist

För mig är hela Skåne förknippat med linjespel men så böljande och vackra som dom är på Österlen vet jag inte om de är någon annanstans. Mona har hittat en spännande linje med en perfekt form. Se bara hur den kommer in från högerkanten, slingrar sig genom bilden och pekar sedan ut mot skogen i bakgrunden. Just den linjen gör att hela bildytan blir intressant. Detta är en bild där man med lite jobb säkert kan plocka ut minst 3 nya bilder bara genom att beskära på olika sätt. Det är för övrigt en intressant övning att göra med någon av sina bilder.

Jag tycker att bildbehandling är något dassig och blek. Det känns som att det saknas lite kontrast och lite mättnad i bilden. Jag tror att det skulle behövas en tydligare svart- och vitpunkt för att få fram färgerna på ett bättre sätt. Det skulle nog lyfta hela bilden och göra den slingrande linjen ännu tydligare.

Marie Gustavsson

Wow, är det första jag tänker. Det går faktiskt att göra nya spännande bilder på den välfotograferade tallen på Haväng. Och vilken bild Marie ha tagit! Ett kort ögonblick ligger solen på exakt rätt ställe för att bilden ska kunna bli verklighet. Riktigt imponerade att kunna se och fånga motivet.

Jag gillar att Marie har valt att jobba med ett kvadratiskt format då det gör bilden väldigt lugn, ett lugn som också framhävs ytterligare av tallens centrering i bildytan. Man anar lite av förgrunden i det nästan svarta partiet i bilden och kanske skulle man kunna lätta upp den ytan något. Det man får tänka på att inte dra för mycket i reglagen så att bilden ser onaturlig ut i sina toner. Det kan ju vara ganska svart när man har solen i ansiktet.

Norman_MG_3882

Norman Nichols

Det här är så mycket Österlen att det nästan inte går att få in mer av Österlen i en bild. Jag gillar lugnet i bilden. Här skulle man lätt kunna frestas att dra på med färg och kontrast för att få en riktig wow-upplevelse men istället har Norman valt att hålla bildbehandlingen relativt neutral. Det är fint med de vita blommorna i förgrunden eftersom de bara finns på själva “förgrundskullen” och gör att den separerar mot nästa kulle. Jag gillar också att det är rätt så mycket himmel med i bilden vilket gör att bilden känns luftig. Det finns dock en sak med himlen som jag skulle jobba lite mer med. Jag tycker att det syns lite för tydligt att Norman har använt ett filter för att tona ner himlen. Om man skulle göra himlen ytterst lite ljusare och jobba lite med övergången från himmel till skog så skulle det bli ännu bättre.

Ralph nr 5

Ralph Torgardh

Under helgen på Österlen hade Ralph lånat en exterm vidvinkel på 15 mm som han jobbade mycket med att lära sig. I denna bilden tycker jag att han har använt objektivets egenskaper för att lyfta bilden. Eftersom han har vågat sig nära förgrunden kommer stenarna i strandkanten ganska långt in i bilden, mycket längre än det faktiskt ser ut i verkligheten. Det gör att det blir ett fint djup och ett härligt drag i bilden som jag gillar. Det är ett fint flöde från nedre högra hörnet inåt i bilden som jag gillar. Fint också att han tagit med lite av de mörka molnen längst upp i bilden då det liksom lägger locket på och visar att här tar bilden slut.

Tomas Westring

Jag bara älskar kompositionen och stämningen i denna bild. De två betade hästarna är det som gör att bilden blir till något extra. Tomas väntade ganska länge på att hästarna skulle synas på ett bra sätt i bilden och det gillar jag verkligen då det tyder på att man har en plan med bilden och vill få bilden så som man har planerat. Det är så lätt att ge upp innan man når sitt mål i jaken på nästa bild. Jag tycker också att denna bilden är exemplarisk när det gäller att jobba med att göra kanterna rena och enkla –  bara titta utmed kanterna på bilden så ser du snart att det inte finns något som stör. Det gör att blicken inte lämnar bildens centrum för att dra sig till kanten. Super!

Tommy Cronholm

Jag är ju som bekant ett stort fan av intima landskap vilket även Tommy är. När man är vid Brösarps backar så slås man ofta av det stora landskapet, de rullande kullarna och korna som ofta betar i hagarna. Det är vid såna tillfällen som jag verkligen gillar att få se en bild av det intima landskapet. Det visar på ett vaket sätt att söka sina motiv och en förmåga att se bortom det mer självklara.

När sedan ljuset och grönskan blir som i Tommys bild, ja då är det inte annat än en fullträff. Själva nyckeln till bilden ligger i motljuset som tar fram strukturen och färgen i löven på eken. En riktig fin bild som Tommy har all anledning att känna sig riktig nöjd med.

 Verkeån-2

Jan Olsson

När vi var på väg tillbaka till bilarna efter en tidig morgon vid Haväng såg både Jan och jag den underbar dimman som lagt sig över ån som rinner ut vid Haväng. Solen hade gått i moln och ljuset hade blivit riktigt mjukt och fint vilket är perfekt för bilder av skogen och dimman. Jag gillar verkligen hur Jan har komponerat för att gömma så mycket av himlen som det går och låta speglingen ta en stor plats i bilden. Jag gillar också hur Jan har bildbehandlat och låtit bilden vara mjuk och fin utan att det blir för mycket kontraster och färger. En riktigt höjdarbild!

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson