Deltagarnas bästa bilder – Kustfoto på Kullaberg september 2014

Jag skulle tro att kusten är ett av de vanligaste motiven för en landskapsfotograf vilket inte är så konstigt då vår svenska kust är så otroligt varierande och tillgänglig. Denna gången höll jag min workshop i kustfoto på Kullaberg och Hovs hallar i Skåne. Det är alltid lika roligt att få ge deltagarna kunskap och inspiration för att dom ska kunna ta ännu bättre bilder vid kusten.

Nedan ser du ett axplock av de bilder som togs under helgen.

PS. Under våren kommer jag ha min workshop i kustfoto på Ramsvikslandet i Bohuslän.

 

Annika-IMG_3902-1

Annika Jacobsson

Förgrunden är ofta otroligt viktig i landskapsbilder och kanske speciellt så vid kusten. Annika jobbade mycket för att få förgrunden att bli så ren som möjligt. Jag gillar verkligen att alla linjer i bilden strävar mot mitten på ett mjukt fint sätt. Bilden är dramatisk utan att vara en påträngande bild vilket jag ger tummen upp för. Kanske är den i varmaste laget för mig, men det skulle ju vara lätt att åtgärda med en vitbalansjustering. Det är dock ganska personligt hur man väljer att ha värmen vs kylan i sina bilder. På det hela är detta en mycket lyckad bild.

Gunnar-20140927-0512

Gunnar Stenberg

Gunnar har valt att vinkla kameran ganska mycket neråt för att fokusera på förgrunden snarare än himlen, som denna kväll inte hade de egenskaper som man söker för att ge den huvudrollen. Däremot hade förgrunden just de egenskaperna. Jag gillar hur bildens rörelse går ner mot högra hörnet men stängs av stenar och klippor. Däremot öppnar den upp sig ut mot horisonten vilket ger en fri och öppen känsla vilket jag tycker är viktigt när man har lite himmel.

Helén-Kullaberg

Helén Hjalmarsson

Att tajma vågorna kräver ofta att man tar många bilder då det är mycket som ska samklanga i en bild för att det ska funka. I denna bilden tycker jag verkligen att vågorna har bidragit till att göra bilden riktigt bra. Det är härlig rörelse i förgrunden och även i bakgrunden där en ny våg är på väg in. Denna mjuka rörelse ger en fin kontrast till de hårda, men mjukt formade stenarna och de ännu hårdare klipporna. Bra!

Katarina-_MG_8076-Edit

Katarina Erbacke

I denna bilden ser man vikten av att faktiskt våga gå nära vattnet. Dels får man ett trevligt perspektiv, men det ger något annat också som jag tycker är viktigare och som lyfter denna bild ännu mer, nämligen våta stenar. Vågorna slår med jämna mellanrum upp och blöter ned stenarna vilket gör att dom fångar ljuset av den nedgående solen på ett underbart sätt. Se bara hur varje sten formas av ljuset. Det enda luriga med såna här bilder är att man får se till att ha stövlar och regnbyxor på så man slipper gå runt i blöta skor resten av kvällen. 🙂

PiaW_Kullaberg_01

Pia Werndrup

Pia har utnyttjat det stående formatet på ett riktigt fint sätt. De tre klippartierna hjälper verkligen varandra. De översta och understa är ju faktiskt rätt lika i formen vilket ger en extra dimension. Ljuset är också riktigt fint och bidrar mycket till djupet i bilden. Det är ju faktiskt ljuset som ger klipporna en form och en tredimensionalitet som är så viktig för att det inte ska bli platt och tråktigt. Bilden ser nästan ut att vara tagen i dimma, men det är den inte. Däremot är filtret fullt av salt och vattenstänk som gör att det ser ut som dimma. Ibland kan ett problem visa sig vara rätt bra. 🙂

 

Roger 20140928 - 01

Roger Nilsson

När man fotograferar utmed kusten är man ofta så fokuserad på vattnet, himlen och horisonten att man missar en massa bra motiv som finns där man står, bokstavligen talat. Roger har varit uppmärksam på vad som finns runt fötterna och inte bara det som finns en bit bort vilket har resulterat i en underbar bild. Den är otroligt enkel men ändå så varierad. Jag gillar verkligen att Roger vågat centrera de ljusa stenarna och sedan besäkra bilden kvadratiskt för att ännu mer ge bilden ett statiskt och enkelt uttryck. Den gula laven tycker jag är pricken över i, utan den skulle bilden nästan bli för enkel.

Gunnar_Eriksson

Gunnar Eriksson

Ofta söker vi efter dramatik, storm och stora moln när vi är vid kusten. Men man ska inte underskatta en klarblå himmel. Kanske är det den som ger bilden det lugn som den så väl behöver vilket Gunnar visar så tydligt i sin bild från Hovs hallar. Den lugna, enkla himlen blir en fin kontrast till den mer händelserika förgrunden. Denna förgrund gör sig riktigt bra i det format som Gunnar valt att ha bilden i. Jag gillar att vattnet når ända till kanten på bilden utan att rinna för mycket ut ur bilden. Slutartiden känns riktig bra, den suddar ut vattnet tillräckligt mycket för att det ska bli en stor skillnad mot klipporna men utan att bli bara en vit massa. riktigt fint gjort.

 

Sten-20140926_0060-1

Sten Moberg

En bild som jag gillar mycket. Det finns ett skönt driv i förgrunden ut mot bakgrunden. Det händer mycket i bilden utan att det blir en bild som hoppar upp och slår en på näsan. Den mjuka, och lite dova, färgskalan lugnar ner hela bilden så att den inte bara blir en wow-bild utan ger den fina kvalitéer som håller i längden. Jag och Sten diskuterade mycket när han tog bilden om hur han skulle placera sig för att på bästa sätt utnyttja den fina förgrund han hade hittat. Som den ligger nu tycker jag är riktigt bra. Ljuset från havet lyser svagt på vänstersidan och ger förgrunden en fin form. Att den kommer in från högersida gör också att ögat får en fin väg genom bilden ut mot den ljusa klippan i bakgrunden.

En kommentar


  • Bilder på vatten med lång slutartid är så vackert, blev sugen på att åka ut till havet nu..

    februari 02, 2015

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson