Deltagarnas bästa bilder – Fulufjället 19-22 september

Fulufjället har blivit en av mina favoritställen att hålla workshop på. Det finns så otroligt mycket att jobba med i detta landskap och detta avspeglas väl bland de bilder deltagarna har valt att skicka in. Jag har fått se allt från små, intima landskap till det riktigt stora fjälllandskapet. Till hösten blir det en ny workshop i Fulufjället. Vill du komma med så kontakta mig gärna redan nu då det redan börjar komma in intresseanmälningar.

 

Anders

Anders Angelhag
Anders har tagit en bild som bygger mycket på symetrin mellan de två grästuvorna. Det som jag tycker gör bilden är bakgrunden. Speciellt att bakgrunden inte innehåller något grönt som gör att det gröna i stråna sticker ut på ett fint sätt. Jag gillar att Anders har fokuserat på det lilla som i många landskap kan vara lätta att missa. En mjuk, lugn och tilltalande bild.

 

Calle-Från Nipfjället-1

Calle Davoust
Vyer kan vara riktigt svårt att få till på bild. Calle har jobbat bra med att utnyttja linjerna i landskapet för att skapa ett bra djup. Jag gillar verkligen att skogen i förgrunden ligger i skugga så att blicken snabbt kommer in i bilden. Det jag skulle vilja ändra är att göra bilden mer kontrastrik så att de fina färgerna kommer fram på ett bättre sätt.

 

Conny_HCJ7953-2

Conny Jönsson
Något som jag tycker är fascinerande med höstfjället är alla färgvariationer på marken. Detta är något som Conny utnyttjar fint i sin bild som en intressant förgrund till resten av landskapet. Jag gillar också hur solstrålarna kommer in i bilden och visar på den tidiga morgonen. En bild som kombinerar det lilla med det stora.

 

Jens-20130920-0280-Canon 50D

Jens Bergström
När vi var nere vid fallen i Fulanbågan hade solen gått ner och allt var mest blått. Jag tycker att Jens har gjort helt rätt som har tagit bort den blå färgen och jobbat med svartvitt som då mer ger utrymme till alla fantastiska linjer att få spela fritt i bilden. Den stora rörelsen i bilden är från övre vänstra hörnet och ner mot höger, men minst lika viktig är linjen som bryter av nedre vänsterhörnet och leder ögat i en ny riktning. Härligt jobbat med linjespelet.

 

KW_2072

Karl Wetterlund
Njupeskär är ett vattenfall som jag tycker är riktigt svårt att fotografera på ett bra sätt. Jag tycker att Karl har gjort helt rätt i att inte fokusera sin bild på själv fallet utan att jobba mer med bäcken. Bilden är rätt mörk uppe till höger och nere till vänster. Det skulle jag vilja jämna ut lite genom att göra den lite mörkare nere till höger också. Nu är den ljusaste delen i bilden vatten som rinner ut ur bilden. Den skulle bli vassare om blicken inte drogs lika tydligt dit.

 

Tommy-Vattengräs 600

Tommy Cronholm
Ett bra sätt att få sitt motiv att hoppa ut ur bilden är att låta det vara skarpt mot en oskarp bakgrund. Vill man sedan ta det ett steg till så sätter man det mot en mörk bakgrund. Tommy har gjort båda delar och sedan väntat in det första ljuset som fått färgerna att bli riktigt starka och fina. Motivet passar också fint i det lugna kvadratiska formatet.

 

Håkan5

Håkan Söderlund
För att sätta in landskapet i ett sammanhang är förgrunden riktigt viktig. Detta har Håkan tagit fasta på och använt en ritktigt stor och stabil sten som förgrund som väger upp fint mot bergstopparna i bakgrunden. Hela bilden sluttar lite åt höger och i den bästa av världar hade den lilla stenen nere till höger legat längre in i bilden och stoppat upp rörelsen lite. Har du varit i Fulufjället kan du säkert se Naturrum i bilden. Det ger en indikation till hur stort landskapet är.

 

Helen_Fulufjället-1

Helén Svensson
Just när vi kom ner till vattenfallen i Fulan så var det ett intensivt kvällsljus på de gula björkarna på andra sidan vattnet. Detta gav riktigt fina reflektioner i vattnet. Färgspelet kryddades av den blå himmelen och de gröna algerna i vattnet. Jag gillar kompositionen med linjerna och rörelsen neråt höger. Det kvadratiska formatet passar bra till att lugna ner bilden.

2 kommentarer


  • Fantastiska bilder!

    oktober 19, 2013
  • Tack Patrik och alla deltagare för mycket trevliga dagar i Fulufjället. Och vilken magisk morron vi fick uppleva när dimman kom inrullande när solen var på väg upp.

    Vi fick lära oss mycket och vilka fina bilder vi delar på Patriks blogg. Patrik, du är en fena på bildkritik, både på bloggen och live. Återkommer gärna om något år.
    /Karl

    oktober 23, 2013

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson