Boktips / Bortom redan – Jan Töve

bortomredan

Jag älskar att köpa böcker. Det är något speciellt med att krypa upp i soffan med ett glas vin och en ny fotobok. Det finns en bok som har påverkat mig speciellt mycket och det är Jan Töves Bortom redan.

Jag köpte boken på en föreläsning i Falkenberg för över 10 år sedan. Efter föreläsningen visste jag vad jag ville göra och boken har varit min målbild ända sedan dess, den har haft stort inflytande på min fotografering och jag gillar den otroligt mycket.
I “Bortom redan” får du inte bara se storslagna landskap från andra sidan världen utan storheten i boken är nog snarast vardagsbilderna från närområdet. Den där risiga vassen vid sjön och träsket som ingen stannar vid – dessa ställen är fotograferade med sådan känsla att man häpnar. Hur lyckas han se dessa underbara strukturer i allt det risiga?

Boken är tyvärr slutsåld sedan länge men finns att köpa på second hand-bokhandlare på nätet. Det är en bok som jag ofta har med mig på kurser och rekommenderar att man köper och jag vet att flera av mina kursdeltagare har fått tag i den på det sättet.
Om man, som jag, gillar att fotografera intima landskap så är boken ett måste och låt för all del inte boken stå i hyllan, den ska ligga framme så du kan titta i den. Jag vet att det är lätt att köpa böcker och ställa i hyllan, jag har många sådana böcker också, men inte den här. Det här är en bok som jag tittar i regelbundet när jag känner att jag behöver inspiration. Texterna är intressanta, trycket och färgerna är otroligt men det är bilderna jag återkommer till gång på gång. Det är mästerverk sida efter sida och jag upphör aldrig att inspireras.

Så vill du ge dig en bra sommarpresent rekommenderar jag “Bortom redan”. Problemet är bara att hitta den.

Läs mer om Jan Töve och se hans bilder här.

PS. Jag återkommer med en recension på Jan Töves nya bok Silent Landscape. Fantastisk även den!

uppslag

3 kommentarer


  • Jag hittade faktiskt boken hos boklubben på cameranatura.se Så nu är den beställd! Ser fram mot en intressant läsning och magiska bilder 🙂

    juli 03, 2013
  • Köpte den i vintras och gillar den skarpt. Mycket inspirerande.

    juli 15, 2013
  • Hittade boken på biblioteket och har just gjort en första genomgång. Underbara bilder som jag skall studera de närmaste veckorna. Ger massor av inspiration!

    juli 27, 2013

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson