Deltagarnas bästa bilder – Grundkurs i Landskapsfoto

I mitten på maj höll jag en grundkurs i landskapsfoto i Halmstad. Som vanligt bad jag deltagarna att skicka in sin bästa bild från helgen till mig så jag kunde skriva några rader om dem.

Trots att jag hållit kurser i snart 10 år så blir jag alltid lika förbluffad över hur snabbt deltagarna blir medvetna om vad de söker i en bild. Det är en stor skillnad på gruppens bilder mellan fredag kväll och söndag morgon. Den första kvällen är det mycket som ska falla på plats, men sista morgonen så är de flesta mer medvetna om vad som blir bra på en bild och inte.

Vill du komma med på en kurs till hösten så kika in på kurssidan LÄNK därjag fyllt på med höstens kurser.

 

Björn Andersson

Björn har verkligen lyckats göra något spännande av en kväll som på förhand inte såg så spännande ut med sin klarblåa himmel. Ljuset var mjukt och vackert, men inte så spännande så där har Björn istället jobbat med kompositionen. Att jobba med en liten detalj som fyren så långt från de övriga bildelementen gör att ögat vandrar väldigt mycket över ytan vilket jag gillar. Jag skulle önska att bilden hade något mer briljans vilket en justering av vitpunkten skulle kunna göra – detta skulle åstadkomma att färgerna och kontrasten skulle kännas fräschare.

Britta Grassman

När jag jobbar med intima landskap så tänker jag ofta i format som är mer kvadratiska än 2×3 som är det vanliga. Britta har jobbat helt tvärt om och har på så sätt skapat en intressant bild. Jag gillar verkligen spelet av varma och kalla ytor som har bildats av de områden som är solbelysta och de som ligger i skugga. Detta är en bild jag skulle kunna se som en stor canvas.

Det finns en liten vit prick i bilden mitt i överkanten som jag skulle beskära bort eftersom den tar orättvist mycket blickfång.

Cecilia Johnsson

Cecilia har tagit en bild som har ett otroligt lugn i sig. Tittar man på ytorna så förstår man varför –  vattenlinjen är placerad nästan i mitten av bilden. Horisonten är visserligen placerad längre upp, men jag skulle nog säga att vattenlinjen är viktigare än horisonten i denna bild. Det finns ytterligare en del som bidrar till lugnet nämligen den centrerade fyren ute i horisonten. Färgerna i bilden går också åt det lugna hållet. Jag gillar verkligen när allt i bilden samarbetar och skapar en känsla. Bilden lider en del av att den är så liten. Den gör sig verkligen superbra som en stor bild och formatet passar ju perfekt ovanför soffan 🙂

Elisabeth Säfström

Elisabeth har verkligen skapat en lugn och harmonisk bild. Hon tog den tidigt på morgonen innan solen hade gått upp och det är det som ger det mjuka fina ljuset. Mjukheten i bilden framhäver verkligen klipporna i förgrunden. Även bildformatet som nästan är kvadratiskt bidrar till att förstärka lugnet. En detalj som jag verkligen gillar i bilden och som tyder på en medveten komposition är att ön i bakgrunden får avsluta på båda sidor utan att klippas av kanten. Det enda jag skulle önska är att ge bilden lite bättre briljans. Den känns något dassig vilket gör att det mjuka fina färgerna inte riktigt kommer fram.

Gunilla Herner Lundberg

Jag är väldigt svag för Gunillas bild. Kanske för att jag själv alltid jobbar med långa skärpedjup och Gunilla lyckats få till en riktigt fin bild med kort skärpedjup där hon lyckas få det det hon tyckte var mest intressant i fokus. Hon har även tagit med en del av landskapet och gjort en landskapsbild av ett makromotiv. Det är spännande att man faktist ser fyren ut på ön i oskärpan.

Jag gillar att växten som är huvudmotivet får vara för sig själv utan att det ligger mörka öar bakom den vilket gör att huvudmotivet verkligen lyfter från bakgrunden och ger bilden en fin känsla av tredimensionalitet.

Detta är en bild som jag skulle kunna ha på min vägg.

Helen Lindén

Trift måste vara en av de mest fotogeniska blommor man kan sätta in i en landskapsbild. Utöver att de ofta växer på fina ställen gör också de rosa och gröna färgerna att de bryter av fint mot omgivningarna. Helen har gjort ett bra jobb med att placera triften i bildytan. Jag gillar också att man ser speglingen i vänsterkanten. Att plocka upp himlen i förgrunden gör att bilden hänger fint ihop och bildar en enhet. I bakgrunden gillar jag att de två landremsorna ramar in och täpper till kanterna men lämnar öppet för att låta blicken flyta ut mot horisonten.

Kristina Säfström

När Kristina stannade på vägen till bilen för att ta en bild på dessa pinnar med näten uppspända mellan dem så måste jag erkänna att jag inte trodde att det skulle bli något vidare, men jag hade allt lite fel där. Jag gillar verkligen siluetten av pinnarna mot kvällshimlen och jag gillar också hur blixten har lyst upp förgrunden. Jag skulle gärna se att det fanns ännu lite mer av den upplysten förgrunden för att göra nederdelen av bilden mer stabil vilket också skulle göra bilden ännu mer surrealistisk.

 

Seppo Rapinoja

Ofta är det enkla det bästa, men också det som är svårast att få till. Det är en tunn linje mellan enkelt intressant och för enkelt. Jag tycker att Seppo har hållt sig på rätt sidan av den linjen. Att bara fokusera på stråna och låta bakgrunden falla i oskärpa är riktigt fint. Han också väntat in det fina ljuset som vi hade den sista morgonen vilket har gett vassen en glödande guldfärg som gör sig riktigt bra mot den kalla färgen i havet. Det svåra med en bild som denna är att det inte ska finnas strån som sticker in och stör i kanterna vilket skulle göra att enkelheten hade förstörts. Jag tycker att oskärpan i bakgrunden är helt perfekt i denna bild. För mycket skärpa skulle ge hårda kanter mellan vassen och horisonten och för lite skärpa skulle sudda horisonten för mycket.

 

Kommentera


Namn*

Epostadress (kommer inte visas)*

Webbplats

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © Fotograf Patrik Larsson